06 junio 2015

#culturadebouradio: esta setmana amb posada de maravillas, nacho lloret i el bou d'emperador

https://pbs.twimg.com/media/CGz1jAlW8AA1UbT.jpg





(editorial)

Ja està acabant-se San Isidro. El que diuen la setmana torista. Uns trauen pit, altres la nava. Açò és com tot. Triunfa o fracassa una ramaderia. Triunfa o fracassa un torero. I sempre hi haurà algú que amaga un somriure de satisfacció quan no toca. Com Artur Mas durant la pitada a l’himne espanyol.

Per exemple, a qui alegre que la ramaderia de Pablo-Romero no alce el cap. Que em disculpe. Però eixe ni estima ni coneix ni respecta el bou ni sap tot el que representa la Tauromquia ni com de difícil és tot este món.

De San Isidro tractarem de parlar en profunditat la pròxima setmana. 31 dies de bous donen per a molt. Tal volta ha estat un dels millors san isidros dels últims anys.

Però ara en breu comença una temporada més amable després d’esta fartà. Hui mirarem a Alacant. I també a València. Analitzarem l’efecte de les passades eleccions del 24 de maig. Parlarem amb Nacho Lloret. Gerent de la plaça de bous de València, també de la d’Alacant, Saragossa…

I també mirarem als nostres pobles i als nostres carrers. En juny la temporada comença a calfar-se de veritat. Ara ja tots els caps de setmana el bou es farà present a molts municipis de València, Castellò i Alacant.

Este dissabte el poble protagonista és Emperador, el poble més menut de tota Espanya, i que este cap de setmana, vora com els seus de 700 habitants es multipliquen de forma considerable. Sense dubte, el dia del bou és, com a molts altres pobles, el día de major afluència de gent a La Venta d’Emperador. Tot això ens ho contarà el president de la Comissió Taurina d’Emperador, l’amic Vicent Ruiz. A Emperador s’exhibiran dos bous de Javier Molina.

Però abans vos contem unes coses. Han eixit els cartells de Pamplona. Encara no hem eixit de Madrid i ja estem mirant al següent gran port de muntanya de la temporada. I la Feria del Toro de Pamplona per San Fermín és referent d’equilibri i sensibilitat davant qui s’ho mereix de veritat. Fan doblet Padilla, Fandiño i Perera, estan una vesprada Castella, El Juli, Ferrera o Talavante; però el més important és que López Simon, Eugenio de Mora, Jiménez Fortes, Morenito de Aranda, Manuel Escribano o Juan del Álamo estan presents. Ells s’ho han guanyat. Les ramaderies anunciades són El Parralejo en la jonegada, capea per a rejons, i corregudes de bous de Jandilla, El Tajo y la Reina, Victoriano del Río, Fuente Ymbro, José Escolar (que debuta), Conde de la Maza, Garcigrande i Miura.

Altre exemple són els cartells de Bayona, a França. Altre referent i França casi sempre ho és. I clar, en Bayona també estan Morenito de Aranda, Daniel Luque, López Simón, Eugenio de Mora, Juan del Álamo, Escribano, Castella o Joselito Adame. L’únic que fa doblet és Iván Fandiño. I falta Paco Ureña, triomfador en 2014 en Bayona.

Res mai pot ser perfecte…

Comencem

No hay comentarios: