29 abril 2009

tres dies a l'alt maestrat, tres dies a benassal

Amb un considerable retard, ja que este post deuria haver vist la llum passat el pont de sant Vicent, es a dir fa una setmana, és ara quan he pujat les fotos al Flickr i he editat un xicotet video dels tres dies que vaig passar a Benassal pegant una volteta per l'Alt Maestrat, per Vilafranca i Ares del Maestrat. Avise: la cosa va llarga.

Font d'en segures Benassal

A Benassal sempre em trobe i vaig agraïr la seua aigua. Com sempre, com fa tan d'any. I per primera vegada no em vaig allotjar a l'Hotel Los Pinos, com quan era menut. Ho vaig fer a l'Hotel de Muntanya Novella, en la carretera a Culla, un poc abans d'arribar al Ribet. Tots dos són més que recomanables. Només una cosa, per anar en l'hivern l'única opció és Novella. Per primera vegada vaig vore desert el balneari de Font d'En Segures. Per anar a Los Pinos, només pot ser entre juny i setembre. Ara al balneari construeixen un complex per a fer els banys, que diuen estarà fet per al 2011 i ja no només obriran quatre mesos a l'any. Estarà nou mesos obert, em contaren.


Los Pinos i Novella.

Però, les coses pràcticament segueixen com estaven encara que dalt d'alguna muntanya trobes a faltar algun arbre i et sorprenga que la pintada del mas malvisca el pas del temps.

Benassal

Mires a l'esquerra i des de la font veus el poble, Benassal.

Benassal

I més amunt, buscant per l'aspre Maestrat, està Ares. Com sempre, encara que semble una evidència, necessite comprovar-ho tot això cada cert temps.

ares del mestrat

Fins allà dalt arrivarem, però, des de Vilafranca a on ferem cap eixint des de Benassal. I allí, a Vilafranca la benvinguda te la dóna la seua guapa plaça de bous i l'estàtua en homenatge a Silvino Zafón 'El Niño de la Estrella', de qui vaig llegir per primera vegada al blog El Cadafal, del vilafranquí, com no podia ser d'altra manera, Dani Noble.

Vilafranca Plaça de Bous

Com no, en Benassal, passant per l'històric arc de la Mola...

Benassal

També anarem allà on planten la plaça --la plaça, ara en obres-- de bous, tota de fusta, excepte l'entrepit d'obra ben torero lluint nu, esperant que arrive l'agost per a fer bou al carrer i els primers dies de setembre per als joneguers i les figures per al festival.



En la paret del bar Cooperativa, al centre del poble, on vam vore a Curro Díaz torejar a Sevilla, allí estan la majoria que amb traje de camperol han passat per la que anomenen 'Maestranza del Maestrat'. Com Antoñete o un Rafaelillo quan només era un xiquet prodigi al món dels bous l'any 1993. Com canvien les coses. Ara Rafaelillo té cara de valent.

Benassal

I ja per acabar, ací deixe el video, una col·lecció d'imatges de Benassal.

Benassal - Font d'En Segures Alt Maestrat abril de 2009 from Andres Verdeguer Talens on Vimeo.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

Molt bona zona, i molt bon menjar, et recomane dinar un día en el restaurant "LA CARRASCA", a uns 2 Km a l'eixida de Culla, al costat d'una Carrasca declarada arbre monumental de la c.v. Menjar de poble, abundant, deliciós, i sobre tot econòmic.

aurora dijo...

Vaja, vaja... jo també vaig estar fa dos caps de setmana per allà. Bé, millor per la part de El Maestrazgo (Teruel) a Iglesuela del Cid, Villarluengo... però com no podia ser d'una altra manera, vaig visitar Benassal, per beure la magnífica aigua de la Font d'En Segures i Culla, per a menjar el millor pà del País Valencià.

Com mola, xe!

Unknown dijo...

el maestrat és molt especial.

Dani dijo...

aiiiiiiiiiiiiiii, que me fas entrar la morrinha.

per cert, si t'expliqués d'on me ve lo de noble (no és el cognom!).