Burladero.es en clau política clava a la Generalitat Valenciana i al senyor Camps en la polèmica taurina. Raó, la plaça de bous de Villena. Açò em faltava per vore, llegir, escoltar. Ara va i el Consell Valencià de Cultura (erudits de mostra) ha tret un informe, no vinculant, sobre el futur de l'edifici de la plaça de bous de Villena.
En antecedents, el mateix informe: "La Plaza de Toros de Villena es un edificio construido por suscripción popular a principios del siglo XX. Tienen un aforo de unos 10.000 espectadores. Obra de gran envergadura, se encargó el proyecto al arquitecto D. Julio Carrilero Prat, autor entre otros edificios solemnes, de las plazas de toros de Albacete y Las Ventas de Madrid. De estilo historicista, destacan entre otros sus arcos de herradura y medio punto de inspiración neomudéjar y la solución arquitectónica del graderío a modo de 48 bóvedas de medio cañón, sostenidas por muros de mampostería con igual sistema constructivo que la fachada. El PGOU de Villena contempla la Plaza de Toros como monumento dentro de su catálogo de edificios de interés histórico artístico... En 1985 dejó de utilizarse como coso taurino".
Diverses perles, diuen entre altres:
- Desde el Consell Valencià de Cultura no debemos recomendar la recuperación del coso para la realización o no de actividades de carácter taurino, tal y como se efectuaban con anterioridad a 1985. Sin embargo sí debemos señalar la conveniencia de que el inmueble, dadas sus características arquitectónicas y el valor simbólico y sentimental para los villenenses, se destinase a actividades culturales y de ocio permitiendo un uso que revitalizaría el edificio y serviría cultural y socialmente a la población.
- Vot particular presentat a l'Informe sobre la plaza de toros de Villena pels consellers Manuel Ángel Conejero Tomàs, Jesús Huguet Pascual, Vicente Muñoz Puelles, Elena Negueroles Colomer i Manuel Sanchis-Guarner Cabanilles Els consellers més amunt consignats es manifesten a favor que la primera frase del punt 2 de les Conclusions de l’informe quede redactada de la manera següent: “Desde el Consell Valencià de Cultura no podemos recomendar la recuperación del coso para la realización de actividades de carácter taurino, tal y como se efectuaban con anterioridad a 1985.
L'opinió, però, primer diré que fins a hui desconeixia l'existència d'aquesta plaça de bous de la capital de l'Alt Vinalpò, és que es una autèntica joia. I aquest serà el primer objectiu, salvar el monument. Després, de l'ús ja hi parlarem. Clar, servido voldria recuperar la plaça per celebrar corregudes de bous. El m'ha sorprés es l'informe del Consell Valencià de Cultura, que està presidit pel savi Santiago Grisolía, reconegut aficionat i asidu a la plaça de bous de València.
Les declaracions de Camps agafades al vol, Francesc té eixe dó, d'estar al moment oportú i no fer més que somriure. A la Fira de Falles va fer acte de presència dos vesprades, acompanyant un dia per Josep Piqué, l'altre per aquell que va ser ministre de Justícia: Michavila (quina por), deixan-se vore en una barrera d'ombra. Dir que Plá, Joan Ignasi, també va fer acte de presència, al menys una vesprada, més amagat: un contrabarrera alta, també d'ombra.
Ja massa llarg. Pot ser per una vegada, pot ser, el Consell Valencià de Cultura siga escoltat. Sol ser al revés. Ho sabem. Salvem primer el monument, que ja després parlarem del seu ús. No siga cosa que passe com quasi sempre, com ens conta un nou amic a la blogsfera, i així li donem la benvinguda, perquè ja en tenim prou.
pd: açò fa gran la blogosfera, aquesta barreja de temes, aquesta llibertat, encara que com sempre a algú no li agradarà ni un pèl. Ara, el problema no és meu.
No hay comentarios:
Publicar un comentario