Amb la que està caent, una alegria recent ha sigut el post de Dani Noble al Cadafal parlant del torero republicà Silvino Zafón "El Niño de la Estrella" a qui en homenatge volen alçar-li una estàtua davant la plaça de bous de Vilafranca pel 75é aniversari.
Post deliciós i de lectura obligada, arreplegue ací unes línies:
"La seua història és la dels mestres republicans que després s’havien de depurar, és la moneda que ja no servia, són els matrimonis invalidats, és la copa que reclamava el Llevant, és senzillament la història d’una gent a la que se’ls va impedir ser allò que volien ser. Mai sabrem que hagués pogut ser del Niño de la Estrella, ni sé el que pensava ell en el fons, tant és. Servisque també esta estàtua d’homenatge a tota esta gent amb uns somnis incomplets."
M'he preocupat de buscar la biografia de Silvino Zafón "El Niño de la Estrella" al Cossío, ja que Dani no el tenia a la má, i he comprovat, una vegada més, la manipulació a l'enciclopèdia taurina per excel·lència a aquells anys. Ahí va la nota traduïda i tot:
"ZAFÓN (Silvino), Niño de la Estrella. Matador de bous nascut a La Estrella (Terol) el 12 de setembre de 1908. Va actuar per primera vegada com a matador de jònecs a Vinaròs en 1928. Va fer la seua presentació a Madrid el 28 de juny de 1930, alternant amb Eliseo Capilla. Va torejar dotze jonecades i n'hagués torejat més de no interrompre-li la temporada el servici militar. En 1931 va torejar disset jonecades i es va presentar a Barcelona. El 16 de maig de 1937 va prendre l'alternativa a Barcelona de mans de Pedrucho, qui li va cedir un bou de Pellón. Va actuar de tercer espasa Jaime Noaín. El doctorat només li va servir a Silvino per a participar en dos corregudes més com a matador. Renúncia a dita categoria per tornar a les files dels joneguers en 1939, ja sense la força de les seues temporades inicials. Va morir en accident d'automòvil a Orange (França) el 14 de març de 1963."
No deixa de ser curiós com el Cossío ignora a esta biografia la Guerra Civil i no fa referència a si El Niño de la Estrella va continuar torejant a França. Com bé diu Dani, un exemple més d'eixa gent de somnis incomplets.
2 comentarios:
Gràcies per la referència del Cossio, recordava que no deia res en especial de la situacio. Un dels problemes de la tauromàquia d'aquella època és que sovint es va escriure des del costat guanyador. Sé que del Niño de la Estrella n'hi ha per a escriure un llibre.
Ah, i no et cregues, no ets l'unic que li agrade que xarre de bous, però els altres no diuen res. ;)
He llegado hasta este blog siguiendo los pasos de "El Niño de la Estrella". Veraneo en Villahermosa del Río y hace muchos años que voy de excursión a la Virgen de la Estrella (Mosqueruela). Desde pequeño, y dada mi afición a los toros, me ha llamado mucho la atención la enigmática placa que hay en la plaza recordando al trorero "Niño de la Estrella". Me preguntaba ¿qué habrá sido de este torero, nacido en este pueblo fantasma y deshabitado, que formó parte del frente de aragón y poco después de terreno predilecto para los "maquis"?. Hice mis investigaciones y me enteré que tomo la alternativa en Barcelona (ciudad en la que vivo), que en la Guerra Civil formó parte de un batallón de toreros republicanos, que toreó en Madrid con Juanita Reina (también republicana), que después de la guerra estuvo preso y que murió en Francia en la década de los 60. Siento un gran interés por la vida del Niño de la Estrella, si alguien se atreve a escribir un libro no dude en que le ayudare en todo lo que me sea posible.
Saludos
Publicar un comentario