29 septiembre 2009

ressaca d'algemesí: juan del álamo i algunes cosetes

La Setmana de Bous d'Algemesí va a acabar diumenge passat. Jo enguany només he fet acte de presència dos vesprades. Les dos al cadafal més veterà, Fanecaes de Maó, què està punt de complir els 50 anys ininterromputs fent festa.



Una, per vore a José Arévalo i Miguel Giménez; i l'altra per comprovar si les bones impressions d'Albacete amb el salmantí Juan del Álamo és reafirmaven en una vesprada en la qual també estaven anunciats Alejandro Esplà i rejoneador José Luis Cañaveral amb una jonecada de Sánchez Arjona, que va ser el pitjor amb animals molt baixos de raça i amb poca força.

Però, Del Álamo es va reafirmar i torejà com dicten els cànons, cridant al bou amb la muleta molt per davant, fent el traç ben llarg, portant ben bé l'envestida, jugant amb la cintura i demostrant una ment desperta per encertar amb les distàncies on es tenia que colocar per fer el toreig. Només va tallar una orella, però, segons conten els que s'han papat tota la Setmana de Bous, Del Álamo és, de tots els joneguers, qui millor ha torejat.

Alejandro Esplà no va tindre lot, però, tampoc va estar massa templat al menys en el seu segon jònec. I el rejoneador José Luis Cañaveral em va sorpendre gratament amb una actuació important i diferent. Ahí va el vídeo de la vesprada:




Però, la Setmana de Bous d'Algemesí té moltes més coses. És la gran festa d'un poble, i l'hora de la correguda és quan millor s'aprecia. Grans i menuts comparteixen els cadafals. I quan arrosseguen el tercer bou i toca berenar, els xiquets envaïxen la plaça per a jugar, fer-se fotos amb els toreros o emplear encara més a un fenomen com Domingo Navarro, aprofitant que toreja al costat de casa. Però, es fa l'hora, per megafonia s'anuncia "tots al cadafals" i en segons tots el nanos com formigues s'amaguen per la porta que dóna a l'ajuntament.







I tornen als cadafals des d'on es poden enviar, fins i tot, missatges polítics a un tal Pedrasa, que és regidor a l'ajuntament i no deu ser massa ben paregut.



O més amunt perquè tenen una finestreta a mida d'on poder cridar ben fort o seguir la correguda sense que ningú moleste...

No hay comentarios: