09 octubre 2014

el 9 d'octubre celebrem el que ens uneix i compartim... cultura de bou!


Hui com a valencians reivindiquem allò que compartim i ens uneix. És 9 d'Octubre. La nostra cultura és ampla i diversa, amb una llengua i un bon grapat de fets culturals que vertebren el nostre país de cap a vall. I entre ells, un dels més evidents és la nostra Cultura de Bou. De nord a sud, d'est a oest. Són vora 300 pobles els qui a totes les comarques celebren festejos taurins --corregudes de bous, de jònes o els més populars, els bous al carrer.

Per damunt d'idiologies, el bou impregna des de temps inmemorials la Cultura Mediterrània, en majúscules. La seua preservació només és gràcies al fort arrelament al poble valencià del respecte i admiració al bou. Eixe contacte va més enllà de la moderna sensació que ha reduït la més estreta relació amb els animals al concepte de 'mascota', que ja per si mateix sembla més un insult.

El bou brau continua sent-ho perquè mai ningú li ha furtat els seus principals caràcters i atributs, i la seua animalitat continua sent aquella per la qual ha estat idolatrat fins convertir-lo en tot un símbol mediterrani. Per això, tots els milers de valencians que participem, compartim i viatgem per tota la Comunitat i més enllà per la nostra Cultura de Bou, tenim que prendre conciència del que tenim a les nostre mans. La defensa activa hui més que mai és prioritaria, i més davant del pensament totalitari antitaurí que en vol negar-nos i, tot i que no té res a aportar, arriba fins les mateixes portes de les places de bous per insultar i acussar, provocant imatgens que recorden a altres temps i altres règims que res tenen veure en la democràcia.

Per això, en nom de la Cultura de Bou, de la Cultura en definitiva i el respecte a la seua compartida diversitat, toca dir ¡Prou!

I cridar ben alt que la Cultura de Bou la compartim, ens identifica, ens diferència, ens uneix, i per damunt de tot: ens emociona!


No hay comentarios: