06 junio 2016

xàtiva, bous, regines, raimon i l'ara que manen els meus

L'Ajuntament de Xàtiva es renta les mans amb la consulta popular en la que preguntava a la ciutadania 'socarrà' major de 16 anys si volen bous a la Fira d'Agost o, per altra banda, si volien continuar tenint regina de les festes. Grans preocupacions socials, clar. Per això ha votat només un 24,67% de la població. Al tema 'bous' hi han participat 6.191 persones. 3.135 votaren en contra dels bous i 3.056 a favor. Només 79 vots de diferència. Suficients per prohibir segons l'alcade Roger Cerdà els bous a la Fira d'Agost (¿només a la Fira?). La política del tot o res amb un 12% de la població. La democràcia de les majories minoritàries a través d'una consulta de generació dubtosa, inclòs entre els afins als organitzadors, i que enquestes anteriors, a més a més, aplegaren a contradir.







Poquetes fires --tres o quatre només-- ha faltat qui escriu a la capital de La Costera des de l'any 1998, concretament. Unes anarem al bestiar o al tir i arrossegament, altres a la primera edició i penúltima del Socarrat Festival, uns anys comprarem espardenyes i altres gaiatos, morters per fer all i oli o cassoles per fer arròs al forn, però, sempre, sempre, anarem als bous. Des d'ahir, i per decisió de 3.135 vots, que no persones --només 573 persones han votat de forma presencial; per internet una persona podia votar fàcil per altres personesque empadronades a Xàtiva-- la Tauromàquia està censurada a la Fira d'Agost, que no prohibida, ja que es tracta d'un espectacle legal i reglamentat per la Generalitat Valenciana i catalogat com Patrimoni Cultural a tot l'Estat per la llei 18/2013, de 12 de novembre.

Només l'entrada en la correguda celebrada a la Fira de 2014 ja prácticament doblava els contraris als bous en la consulta:

La plaza de toros Xàtiva, la vieja y la remodelada, vivieron --probablemente-- la tarde de toros más multitudinaria de su historia. Más de dos tercios del aforo cubierto, más de 5.000 espectadores

Esta forma d'emprar la democràcia només fa que dividir i excloure culturalment. La Fira d'enguany serà, segur, menys diversa i plural. Però tindrà regina. En Xàtiva l'animalisme té major pes que l'humanisme per la igualtat de gènere. Més preocupant encara. Però per al govern tripartit incapaç d'aplegar a acords, millor. Ell ja s'ha rentat les mans en nom d'eixa 'democràcia' que li lleva un problema.

No anirem als bous ni tampoc a la Fira. Una llàstima… Però el nostre silenci no serà tan llarg com diu la cançò de Raimon… Un Raimon a qui per cert, sense cap consulta popular li han montat una gira de 16 concerts per 310.000 euros a càrrec de la Generalitat Valenciana. Diuen, que per reparar els desgreuge de tots estos anys de govern popular on l'artista de Xàtiva s'ha vist renegat del seu poble. 

Aleshores, què estan fent-li a la Tauromàquia? Ni que el PP, 'brindis al sol' a banda, li haguera donat el mateix tracte al bou que a Berni Ecclestone. Més bé al contrari.

Gentola i més gentola que simplifica el govern, en definitiva, a "l'ara que manen els meus" i fa majories amb un 12% de la població i exclou a un altre 12%. Així és com mor la cultura.


PS: En el programa Cultura de Bou li dedicarem l'editorial a Xàtiva i també parlarem amb el crític taurí Enrique Amat, que és autor del llibre sobre la història de la plaça de bous de la capital de La Costera.




No hay comentarios: