23 marzo 2009

la correguda del segle

Després de quinze dies completament volcat amb la fira taurina de Falles i dos dies a la Magdalena, em passa què ara no sé que contar al blog. Em fa fàstic tornar a parlar del pobre Camps o de com Canal 9 manipula la realitat valenciana i de moltes més coses. Però, tindrem que fer-ho només agarre de nou el fil. A Camps, per cert, no l'he vist a la plaça de bous. No voldria, imagine, lluir-se a una barrera d'ombra. Sí he vist a Rita Barberà al menys un dia i a Castelló, com no, a Carlos Fabra, i --sorpresa!-- a Jorge Alarte eixint de la plaça del passeig Ribalta el dia que va torejar José Tomás amb Abel Valls i Luis Francisco Esplá. Xè, quina cosa: el líder dels socialistes valencians en els bous. Eixia esperant que algú el reconeguera, però el xic és tan discret.

I ahir ja sense bous, vaig fer la nit una miqueta llarga. Després de quinze dies, no ho vaig poder resistir i vaig vore per primera vegada la correguda que es coneix com la del segle. I ho vaig fer gràcies a Youtube i al magnífic post del blog Sol y Moscas. És el gran espectacle que ni de lluny s'ha vist estos dies. Correguda històrica que es va celebrar el primer de juny de 1982 a Las Ventas de Madrid. Amb bous de Victorino Martín, torejaren Ruiz Miguel, Esplá i Palomar. A més a més, la retransmissió és exemple de com es tenen que fer bous per televisió. La narració és a carrec del mític Matías Prats i ara la podem disfrutar fragmentada en 17 videos al youtube.

Via :: Sol y Moscas |

4 comentarios:

Paco Lopez Barrio dijo...

Tu es que eres molt jovenet, Andrés... Jo si vaig veure aquella correguda per la tele, en directe, quan vivia a Valencia a casa dels meus pares. Encara no havia fet els vint-i-quatre. I, en efecte, va ser un moment clau en la meua transformació d'espectador ocassional a aficionat conscient i militant. En estos dies que tant s'ha parlat dels toreros del glamour cal recordar com alguns dels moments més esplèndids que m'han donat els bous se'ls he d'agrair a toreros modestos. Esplà és Esplà, però qui se'n recorda hui de Ruiz Miguel o de Palomar? Encara estic esperant d'algun dels dos Riveres que em facen tremolar com aquells o com altres "modestos" que he pogut veure per la tele en les 3 decades de les que soc conscient com a espectador. Una gran noticia el saber que podrem tornar a veure aquella lliçó magistral. Per cert, també estaria bé recuperar aquella tancada de Joselito en las Ventas, amb sis bous, un 2 de maig, crec, del 92. Si algú la té i s'anima...

Anónimo dijo...

per mi la tancada de Joselito al 96 és el meu record taurí més gran, i com per a Paco va poder ser la de victorino, per mi va ser eixa vesprada.

Unknown dijo...

Paco, la correguda del segle em paregué espectacular. Sobre la retransmissió vaig recordar allò que parlarem en aquell café que ens ferem. La realització està a l'altura del espectacle que es va viure aquell dia a Las Ventas. No s'abussa del primers plànols, i fins i tot la sort de vares es veu magnífica, l'espectador sempre sap on està el bou i on el picador i és conscient de la distancia. I axina tot.

Dani, te recomane q veges els 17 videos de youtube. Com dir Joaquín Vidal, és el gran espectacle.

I sí, la vesprada de Joselito per a la nostra generació és inesborrable. Va ser l'any 1996. Però, són dos vesprades totalment diferents.

salut a tots dos.

Anónimo dijo...

me la estic mirant, el que passa és que una correguda sencera per youtube se fa pesat. De moment Ruiz Miguel al 1r és l'exemple típic de faena quan al davant tens un contrincant de veres. Està clar que no tenen res a vore les dos vesprades, ho deia més en el sentit de gran espectacle taurí televisiu.