17 julio 2015

bous en foios, per la penya taurina el cuerno

COMPARTIM BOU, 
COMPARTIM DIVERSITAT

La Penya ‘El Cuerno’ torna un any més (i ja en són 33!) a convocar al bou en la seua màxima expressió en el poble de Foios. I amb el bou cridem als valencians de tot arreu, que vindran a estar amb tots nosaltres, a compartir i viure estos tres dissabtes de juliol i agost.

Tots els preparatius al llarg de l’any; la participació del veïnat; l’emoció per vore els bous que vindran; els viatges al tresor ecològic que és la dehesa; la baixada de caixons com mana l’Horta que s’ha de fer; eixa plaça del poble de gom a gom a les 7 de la vesprada; el silenci i emoció de les embolades a la mitjanit... Però, sobretot, les portes de les cases obertes, la facilitat per a convidar a uns i altres, els amics de nou tots junts dalt dels cadafals, eixos sopars a la fresca, els bars i les seues terrasses ben plenes... Són tantes les coses que donen sentit a un día de bous, de bous i carrer, de bous i poble. Molts són els que fan de tot açò un dia més que especial, i que per sort dóna profit social i econòmic a més gent de la que pensem.

Per tot això i molt més el bou és Cultura. Perquè, en definitiva, Cultura és tot allò que compartim, i a més, ens resulta profitós. Això estimem i aixina ho fem des de la Penya ‘El Cuerno’. Sense que ningú ens faça baixar la cara, amb infinit orgull.

Amb el bou, la Tauromàquia, i d’ella la vessant nostra, la del bou al carrer, fem una aposta per la diversitat, eixa diversitat que porta impressa al seu ADN la Cultura Mediterrànea. Ahí, al llarg dels temps, el bou ha estat sempre present. I, admirat en tota la seua animalitat, s’ha preservat i comunicat. Nosaltres només formem part d’esta història. Perquè cultura és compartir, compartir és comunicar i, fins i tot, l’art és comunicar. I el toreig, com a màxima expressió de la Tauromàquia, és comunicació d’emocions.

Foios, entre els pobles valencians, és un dels molts que aposta per la Cultura de Bou, vertebradora de nord a sud. Aplegar a convertir-se en un referent ja és gràcies l’esforç de la Penya ‘El Cuerno’, els seus penyistes i les foieres i foieros. Estes dates són per a molts de visita obligada a Foios. Estos dies de bous, probablement, són els de major número de gent al nostre poble o els dies de major impacte econòmic als nostres comerços.  Esperem ser un any més referent del calendari de bou al carrer i l’any vinent fer tot el possible per millorar. És el nostre compromís amb el poble i amb el bou.

Ara ja només queda gaudir, que l’emoció estiga ben present, que no tinguem res greu que lamentar i que el bou torne a ser l’amo de la nostra plaça i els nostres carrers durant uns màgics moments.

Molta sort a totes i tots!

No hay comentarios: