13 julio 2012

bous a cèret, bous a catalunya

Com Perpignan, algú a Catalunya torna enrere per trobar un cami de llibertat.

Toca fugir per veure segons quines coses considerades com inmorals o no permeses per una societat culturalment polititzada. Com ara, una correguda de bous. Per això Cèret a la Catalunya Nord és símbol de llibertat.

Via :: Burladero.com |
(...) la Fira de Cèret a celebrar el pròxim cap de setmana, coincidint com cada any amb les dates de la festa nacional de França, el 14 de juliol. Cèret, a 180 quilòmetres de Barcelona, en la comarca francesa del Vallespir, que forma part, junt a la del Roselló, Conflent i dues més de l'anomenada Catalunya del Nord (terme de 1930), va pertànyer fins la meitat del segle XVII al Principat de Catalunya fins que el Regne d'Aragó la va cedir a França en virtut del Tractat dels Pirineus. La seua llengua oficial, per decret, és el francès, encara que recents resolucions del govern regional, el Consell general dels Pirineus Orientals, ha declarat la cooficialitat del català (...)

Quan el viatger arriba a Cèret en vesprada de bous, el primer que escolta, per sobre de la bullícia, és música. Ja en la plaça esta música té un inequívoc accent català doncs qui la interpreten són els components de La Mil·lenària, una cobla que en els seus instruments conten amb els quals li són propis: la tenora, el flabiol, el tamboril, entre uns altres. Una vegada en la plaça, plena i amb la imponent silueta de la Serra del Cadí retallada al fons dels tendidos de sol, el paseíllo finalitza als acords d'Els Segadors seguits amb impressionant respecte (com després, després de doblegar el cinquè, la interpretació de la sardana La santa espina). (De l'article de Paco March, Los Pirineos, frontera de libertad)

La Fira de Céret comença demà dissabte i consta de tres festejos on el bou és el gran protagonista. El bou, i enguany també Fernando Robleño, qui diumenge serà l'únic espasa front la correguda dels bous de sang Saltillo-Albaserrada de José Escolar Gil.

Dissabte, 14 de julio (18 hores).
Bous de Moreno Silva per a El Fundi, Javier Castaño i Serafín Marín.
Diumenge, 15 de juliol (11 hores). Jònecs de José María Escobar per a El Dani, Inmanol Sánchez i Emilio Huertas.
Diumenge per la vesprada (18 hores). Fernando Robleño amb sis bous de José Escolar.



No hay comentarios: